wandelroutes-header-01a

Kustroute en landroute

DUTCH | ENGLISH

Rota VicentinaWe ontdekken de westkust van Portugal via het wandelpad van de Rota Vicentina. Er zijn twee routes die bij elkaar ruim 500 kilometer zijn. De kustroute, dat is de Trilho dos Pescadores (visserspad) en de landroute, dat is het Historische wandelpad.

We wandelen over steile kliffen, verlaten zandstranden en ploegen door het rullle zand of beklimmen de rotsen met de diepblauwe zee rechts van ons.

Onder onze voeten zien we een zachte wisselende kleurenpracht van bloemen: wilde uien, anjers, leeuwenbekken, steenrozen en wilde mimosa.

Onderweg zien we met wat geluk broedende ooievaars op hun nesten op de kliffen in de oceaan. We worden bedwelmd door de geur van hibruscusstruiken op ons pad.

Maar we maken ook wandeltochten in het binnenland. Langs kronkelpaden, door eucalyptische bossen met schitterende vergezichten. Bij een van onze tochten lopen we in een licht dalende lijn naar de oevers van de Mira naar Odemira, het provinciestadje. Met flink wat geluk zijn er otters.

We wandelen met een kleine groep van maximaal 8 personen.

Afhankelijk van het weer, het tij en de conditie van de deelnemers bepalen we steeds de tocht. Deze zal tussen de 10 en 20 kilometer lang zijn.

We wandelen soms direct vanuit het hotel of onze bus haalt en brengt ons naar onze bestemming. We nemen een lunchpakketje mee voor onderweg. Een enkele keer komen we een lekker restaurant tegen waar we lunchen.

Wandelgebieden

Trilho dos Pescadorens is een 310 km lange kustroute die loopt van langs de Atlantische Oceaan door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina. Dit is een lange kuststrook tussen Porto Covo en het zuidelijkste gedeelte van Portugal: Cabo de Sao Vicente. Deze paden werden oorspronkelijk gebruikt door vissers en handelaren, maar is kortgeleden nieuw leven ingeblazen om het toerisme aan te trekken. De dorpen zijn er dun gezaaid met hun karakteristieke witgekalkte huizen met indigoblauwe lijnen.

Het historische wandelpad is 230 kilometer en loopt door het binnenland. Het is van oudsher een pelgrimsroute. Het loopt van Kaap Sint Vicente (het meest zuid westelijke puntje van Portugal) naar Santiago de Compostella in Spanje. We lopen door een glooiend landschap vol kurkeiken en eucalyptische bomen.

We komen mogelijk ook bij het gebied rond de Lagoa de Santo Andre met de grootste langune aan de kust van de Alentejo. Een waar natuurreservaat voor bijzondere vogels.

Sommige wandeltochten gaan ook naar het natuurgebied van Parque Natural do Vale do Guadiana in het Zuid-Oosten van Portugal. Hier is het landschap weer heel anders. Uitgestrekter, droger en hier kan je nog de lynx zien als je stil bent.

Delen / Share